top of page
INFO

Wat hebben Tango en goudzoekers met elkaar gemeen?

Niets denkt u? Vergeet het maar …

Reis dan maar eens doorheen de geschiedenis van de Tangomuziek! Muziek die ontstaan is op het einde van de 19e eeuw in de achterbuurten van Buenos Aires.

De Tangodans en haar muziek zijn het product van de onvermijdelijke samensmelting van een gemeenschap economische vluchtelingen. Duizenden Zuid-Europeanen of Noord-Afrikanen die samen moeten leven met de plaatselijke, uit de bergen gevluchte gauchos in de “Arrabal”. En daar gebeurt iets wonderlijks! Vanuit hun frustraties, melancholie en heimwee naar huis ontstaat de Tango, die tegenwoordig als een echte hype, de wereld doorkruist. 

Carlos Gardel, de allergrootste van alle Tangozangers, was één van hen. Jan Bervoets kwam via de Tangodans in contact met de prachtige melodieën vol weemoed en passie. Getroffen door het verhaal van de vlucht, kruipt Jan in deze voorstelling in de huid van Carlos Gardel. Hij zingt zich een weg doorheen diens leven, met zelfgeschreven Nederlandstalige teksten, bijna letterlijke vertalingen of verhalen uit zijn eigen leven. Want ook Jan zelf is op de vlucht.

Jan heeft af te rekenen met zijn eigen demoon, het Diabeest, dat hem al sinds zijn 10de achtervolgt. Op een eigenzinnige, luchtige, soms grappige manier probeert hij de vlucht van zich af te zingen. Onderweg loopt hij onvermijdelijk ook Astor Piazzolla tegen het lijf, componist en uitvinder van de Tango Nuevo, daar waar Tango en Jazz elkaar voor het eerst ontmoeten in de jaren ‘30 van vorige eeuw.

Al vertellend en zingend gaat Jan samen met u op zoek naar soelaas, zoals het een echte Tanguero betaamt! Misschien zijn we uiteindelijk allemaal een beetje op de vlucht? 

Tijdens zijn zoektocht krijgt hij de mooie warme ondersteuning van enkele geweldige muzikanten. Simone Van Der Weerden (bandoneon), Jeroen Malaise (piano). Regie: Walter Janssens.

Samen brengen ze dit unieke project tot bij u: Nederlandstalig gezongen klassiekers van Gardel en Piazzolla in een aangrijpend verhaal over vroeger en nu!

bottom of page