BIO

BIO

Jan Bervoets

Geboren in Mortsel op 27 januari 1973. Vanaf zijn 10de komt Jan in contact met de passie voor muziek. Tot zijn 18de zingt hij mee in het Antwerps Kathedraalkoor o.l.v. Jan Schrootten. Ergens rond zijn 12de verjaardag krijgt Jan van zijn ouders een piano. De passie wordt alleen maar aangewakkerd… 20 jaar later zal hij voor het eerst 'en public' gebruik maken van zijn absolute lievelingsinstrument.

 

Hij studeert in Merksem en behaalt in 1996 het diploma van gegradueerde in de Kinesitherapie.

 

Jan is medeoprichter van Voice Male, het vroegere Kamer 11, de Antwerpse acapella-formatie die reeds jaren toert door Vlaanderen en Nederland.

 

Als enige 'full-time'-zanger in deze formatie ontpopt hij zich al snel tot één van de boegbeelden en tot woordvoerder van deze groep. Op verschillende regionale en nationale radio- en televisiezenders is hij vaste klant, enerzijds als promotor van de groep, anderzijds ook in de hoedanigheid van zijn rol als 'gezicht en peter' van De Vlaamse Diabetes Vereniging en van de Blindegeleidenhondenschool te Genk. Zelfs een gastrolletje in het populaire televisieprogramma “Het Geslacht De Pauw” valt hem te beurt.

 

Hij is samen met zijn broer–manager Roel, bezieler en trekkende kracht van de groep.

 

Deelname aan de Belgische Eurosongpreselecties in 1998 en de Nederlandse preselecties in 2004, waarvan beiden de finale wordt gehaald, projecten in het buitenland waaronder samenwerking met de Turkse Sertab Erener leggen de groep geen windeieren.

 

Voor Gazet Van Antwerpen is hij  in 2002 en 2004 vast jury-lid voor de Vlaamse preselecties en gaat hij in 2004 naar het Eurosongfestival in Istanboel om daar een exclusief interview af te nemen van Sertab.

 

De groep wordt ondertussen één van de populairste acapellaformaties van de Lage Landen. Ze bereiken de Vlaamse Top 10 met hun versie van de hit van Doe Maar, 'Sinds een dag of twee'. Bovendien behalen Jan en zijn groep samen met Sertab een nummer 1 notering in Turkije met het lied 'Zor Kadin'.

 

Ondertussen treedt hij met Voice Male op in verschillende theaterproducties. 'Recyclage','Gerecycleerd', 'Orlando Greetings', 'That’s Live', 'Colors' en 'Approved' worden in verschillende landen voorgesteld.

 

De groep brengt ook een aantal CD’s uit. 'That’s live', 'Colors' en 'Approved'. In totaal zijn er een 70.000 exemplaren over de toonbank gegaan.

 

Met 'De Gordel' heeft Jan ook een aparte band. In 2000 schrijft hij de muziek van het Gordellied 'Gordeldier' en in 2004 schrijft hij mee aan de tekst van het Gordellied van Spring 'Spring op je fiets'.

 

Behalve duetten met Sertab, de Turkse popdiva en winnares van het Eurosongfestival in 2003, staat hij ook op het podium met diverse andere artiesten.

 

Zo zingt hij ter gelegenheid van een eerbetoon aan Edith Piaf, een duet met Jo Lemaire in de Ancienne Belgique, werkt hij samen voor CD-producties met Nits-zanger Henk Hofstede en ex-Zap Mama-zangeres Angélique Wilkie.

 

Samenwerking is er met Bart Peeters en Ronny Mosuse als zanger van het vaste huisorkest van de “Grote Prijs Bart Peeters”.

 

Duetten van de groep zijn er verder nog met o.a. Liesbeth List, Jan Leyers, Bart De Pauw, Gunther Neefs, Rob De Nijs, Felice, Andrea Croonenbergs, Sabine Tiels, Rob Van Oudenhoven, Stef Bos, Will Tura ....Ook de hit samen met Belle Perez “Hijo de la luna”in 2003 is een schot in de roos. Verdere samenwerking blijft dan ook niet uit.

 

Van de meest memorabele optredens onthouden we o.a. het optreden ter gelegenheid van 'De Dag van het Kind' in het oude theater op de archeologische site van Effese voor 23.000 luisteraars en rechtstreeks uitgezonden via de internationale Turkse Televisiezender TRT.

 

Verder zijn er nog het voorprogramma van Mariah Carey in het Sportpaleis van Antwerpen, het voorprogramma van Khaled tijdens het festival "Ten Vrede", een optreden in het Presidentieel Paleis te Praag (Tsjechië), de Miss Turkije verkiezingen in Istanboel samen met andere artiesten waaronder Ricky Martin en Gloria Estefan, enkele Nekka-nachten in het Sportpaleis en Flanders Expo in het teken van Kommil Foo, Rob De Nijs, Will Tura en Johan Verminnen. Optredens in het Antwerpse Sportpaleis ter gelegenheid van verschillende evenementen zoals “The Night of Entertainment” en “Eurosong on stage”.

 

De vele optredens van de groep in een tiental landen waaronder Zuid-Afrika, Italië, Nederland, Duitsland en Oostenrijk levert hen de titel op van Ambassadeur van Antwerpen.

 

In 2004 vierde Jan nog zijn 1000ste optreden met Voice Male. Nadien verkent hij samen met Ernst Löw  nieuwe horizonten met de nieuwe groep 'Aliaz'.

 

Begin 2005 richt Jan de nieuwe acapella formatie Reset op.

Samen met ex-Flying Picket-zanger Chris Brooker, Marc Willems, Herwig Pans en Frank Van Baelen, maakt hij met een verfrissend nieuw geluid de Vlaamse podia onveilig…

 

Begin 2008 wordt ook de groep Aliaz nieuw leven ingeblazen. Jan zingt samen met Bart Herman, Amaryllis Temmerman en Wimmeke Punk covers van grootheden uit de Belgische Pop- en Rockgeschiedenis.

 

Dan wordt het enkele jaren stil rond Jan.

Door zijn gezondheidsproblematiek waarbij hij in 2015 een niertransplantatie ondergaat, wordt hij gedwongen het wat rustiger aan te doen.

 

Maar stilzitten, dat staat niet echt in de agenda. In 2012 richt hij het co-creatief zanggezelschap Dr. Song op. Tot op de dag van vandaag is het leiden van Dr. Song nog steeds een van zijn vaste muziek-activiteiten. De koorgroep, die in een soort van show-up formatie maandelijks bijeenkomt en alle geïnteresseerde zangers mét- of zonder ervaring samenbrengt, groeit bij momenten uit tot 350 gelijkgestemde zielen.

 

In diezelfde periode ongeveer, wordt hij door NEKKA gevraagd om op te treden als jury-lid en zang-coach voor de NEKKA-wedstrijd, een wedstrijd met als doel het ontdekken, begeleiden en coachen van nieuw opkomend Nederlandstalig muziek-talent.

 

De combinatie van deze activiteiten, het “anderen-laten-zingen” bij Dr. Song en het coachen en jureren voor NEKKA, doet hem in 2017 weer zo’n zin krijgen om zelf op het podium te staan. Dat resulteert uiteindelijk in de oprichting van de Tango-formatie ZANgO!.  Samen met enkele doorwinterde professionele muzikanten bezingt Jan vanaf november 2017 de geschiedenis van de Argentijnse Tango, maar ook het leven van de legendarische Tangozanger Carlos Gardel in zijn huidige vertel-en zang voorstelling” De Laatste vlucht van Carlos Gardel.”

 

Het hoeft geen verduidelijking dat Jan tijdens deze voorstelling ook zijn eigen leven, dat ondertussen al heel wat hoogtes en laagtes heeft gekend, beschrijft en bezingt.

 

Net zoals het een echte Tanguero betaamt…